duminică, 26 iunie 2011

Cele mai frumoase croaziere in jurul lumii


Te-ai gandit vreodata sa iti petreci vacanta pe un vas de croaziera in mijlocul unui peisaj salbatic si plin de mister? Ei bine, daca iti place aventura pe mare atunci merita sa descoperi frumusetea unor locuri unice in lume precum insulele Galapagos, Alaska sau Fiordurile norvegiene. Nu lasa acasa binoclul si nici aparatul de fotografiat, care te va ajuta sa imortalizezi clipe de neuitat.

Impreuna cu cei de la CNN iti propunem sa trecem in revista cele mai frumoase croaziere in jurul lumii.

Daca optezi pentru o croaziera in Antarctica, in sudul Insulelor Shetland, vei avea parte de o experienta unica. Frumusetea peisajului salbatic, ghetarii spectaculosi si varfurile muntilor acoperite de zapada iti vor transforma vacanta intr-un moment de neuitat. Aici este locul unde ai posibilitatea sa vezi balene, pinguini si foci elefant.

Daca vrei sa incerci asa ceva, trebuie sa stii ca sezonul pentru o astfel de croaziera este noiembrie-februarie. Calatoria dureaza 11 zile, pretul fiind de 4.890 de dolari de persoana.

antarctica


Insulele Galapagos sau "insulele testoaselor" sunt situate la aproximativ 600 de mile departare de teritoriul continental al statului sud-american Ecuador. Datorita izolarii, insulele adapostesc o fauna si flora unice pe Pamant. Testoasele uriase, balenele, delfinii si nu in ultimul rand rechinii populeaza apele acestor insule aparte.

Totodata, atractiile zonei sunt cintezele lui Darwin, unele dintre cele mai cunoscute pasari din arhipelagul Galapagos. Pe ici pe colo se mai pot vedea cratere vulcanice. Daca treci prin acest paradis, vei fi vrajit de frumusetea plajelor. O croaziera intr-un astfel de loc magic dureaza 7 zile si costa 3.499 de dolari de persoana.

galapagos


Baja California a fost numita de oceanograful Jacques Cousteau "acvariul planetei". Vasele de croaziera care ajung aici vor da nas in nas cu balenele gri. Misterul acestui loc superb poate fi descifrat in perioada decembrie-martie. Pentru 7 zile costul unei astfel de calatorii este de 5.240 de dolari de persoana.

Baja


Alaska este locul ideal catre care se indreapta o serie de vase de croaziera pentru a-si plimba pasagerii curiosi. Atunci cand ai decis sa pornesti in acesta aventura pe mare, tine binoclul la indemana pentru a zari in departare balene, vulturi si cu putin noroc ursi grizzly. Cine se incumeta pentru o astfel de vacanta o poate face in perioada mai-septembrie, iar preturile pornesc de la 1.795 de dolari de persoana.

alaska


Kimberley este o regiune aflata in Australia de Vest si a fost denumita astfel dupa campul de diamante cu acelasi nume din sudul Africii. Aici se poate ajunge doar cu vasul. Stancile inalte si nisipurile albe din nord-vestul Australiei fac din acest loc una dintre cele mai indraznete si frumoase zone din lume.

Kimberley este locul unde Oceanul Indian intalneste Marea Timor, iar cascadele maiestuoase si crocodilii de apa sarata sunt atractiile locului. Imbarcarea pe un vas de croaziera se face in perioada aprilie-octombrie, iar calatoria dureaza 10 zile. Pentru o persoana pretul porneste de la 7.337 de dolari.

kimberley


Borneo se afla in inima arhipelagului Malay si este a treia insula ca marime din lume dupa Groenlanda si Noua Guinee. Locul este o minune a naturii cu paduri tropicale care adapostesc numeroase vietati unice. Oamenii de stiinta au descoperit in zona, in ultimii ani, peste 120 de specii de animale, insecte si plante noi. Turistii pot vedea recife de corali sau maimute salbatice, in special urangutani.

Croaziera de zece zile in insulele Borneo porneste de la 6.930 de dolari/persoana, iar cine e tentat de o astfel de aventura isi poate pregati bagajele in perioada septembrie-ianuarie.

borneo


Polinezia Franceza poate fi o atractie aparte pentru cei care prefera croazierele. Combinatia cu solul vulcanic genereaza o vegetatie luxurianta, cu flori exotice si ape cristaline de un albastru turcoaz. Viata marina este o desfatare de culori, corali si bancuri de pesti multicolori. Oricand poti porni intr-o croaziera pentru a explora atractiile zonei, iar costurile pornesc de la 4.397 de dolari pentru 7 zile de cazare.

polinezia


Insula Spitsbergen apartine de teritoriul Svalbard, Norvegia, din Oceanul Arctic. Aici intalnesti un relief muntos si este de preferat sa pornesti intr-o aventura pe mare in perioada iunie-august. Ursii polari, renii, balenele si miile de pasari rare te vor insoti in aceasta calatorie de neuitat. Pentru 6 zile pretul porneste de la 3.230 de dolari de persoana.

ursi


Mai schimbam destinatia si alegem Madagascar, o insula de dimensiuni considerabile aflata in Oceanul Indian. Faci o alegere buna daca pornesti la drum sa descoperi lumea acestui loc superb, unde 80% dintre speciile de plante si animale sunt unice in lume. Aici domneste natura salbatica si esti intampinat de paduri tropicale dese, munti mareti, vulcani si creaturi ciudate asemanatoare cu maimutele (lemuri). Lagune, plaje curate, recifuri de corali - toate le gasesti in Madagascar.

Sezonul pentru o croaziera in Madagascar incepe in decembrie si se termina in martie, iar pretul porneste de la 12.480 de dolari/persoana pentru 15 zile.

madagascar


O croaziera de 10 zile in Canada si New England cu plecare din New York sau Quebec porneste de la 1.499 de dolari de persoana. Se poate calatori in septembrie si octombrie. Un voiaj relaxant de-a lungul coastei stancoase iti ofera posibilitatea sa descoperi locuri noi, pitoresti care dau regiunii un aer luxos si romantic. Pentru putina aventura, incearca sa privesti balenele cu cocoasa.

new england


Daca ti-a trecut vreodata prin cap sa vizitezi tarile nordice, atunci ai face bine sa incepi cu Fiordurile norvegiene. O croaziera de 9 zile in acest loc de vis porneste de la 3.995 de dolari/persoana si ai astfel sansa sa descoperi o lume cu totul aparte. Muntii inalti, ghetarii si cascadele ofera o imagine spectaculoasa.

Daca iti faci planuri pentru o astfel de evadare din cotidian, trebuie mentionat ca sezonul incepe in mai si se termina in luna august.

fiorduri

luni, 6 iunie 2011

Porturi celebre!

SANTORINI Creaţia fascinantă a vulcanilor, Santorini este una dintre cele mai populare destinaţii din lume, ce uluieşte chiar şi cei mai veritabili turişti.
Blocurile impetuoase de stânci, insuliţa vulcanică Nea Kameni, caldera vulcanului, căsuţele albe şi apusurile mirifice te cuceresc pentru totdeauna. După ce acostezi în port, o plimbare cu măgăruşul pe faleză şi apoi o mică drumeţie până la Palea Kameni, vulcanul adormit din Santorini.



ISTANBUL Portul istoric al lumii, fosta Capitală a Imperiului Roman, Constantinopol, nu trebuie ratat dintr-un sejur pe croazieră.Panorama asupra metropolei antice, străjuită de Palatul Topkapi şi Moscheea Albastră, este memorabilă, dacă ajungi pe Marea Neagră. Odată ce ai acostat aici, shopping-ul în furnicarul din Marele Bazar şi experienţa unei băi turceşti sunt obligatorii.


DUBROVNIK Supranumit "perla Adriaticii", în Dubrovnick descoperi un peisaj de mare frumuseţe, care poate fi cu uşurinţă confundat cu un adevărat rai pentru muritori.
Înscris în patrimoniul Unesco, oraşul istoric din sudul extrem al Croaţiei, îţi aşază la picioare plajele sale splendide şi te îmbie la o plimbare cu bicicleta de-a lungul râului Ljuta, printre podgoriile sale ce strălucesc în soare.



IALTA Un port pescăresc în antichitate, astăzi Ialta este unul dintre cele mai spectaculoase oraşe de pe litoralul Mării Negre. Situat în Crimeea, peninsula cu formă de diamant, acest tărâm mirific al Ucrainei te va fascina pe loc.
Dacă ai ajuns aici, vizitează Palatul Livadia, construit de ultimul ţar al Rusiei, Nicholas II, acolo unde s-a semnat Convenţia de la Ialta, ce a hotărât soarta României în 1945, precum şi Cuibul Rândunicii, castelul neo-gotic în formă de cetate, şi Palatul Alupka.



INSULA CAPRI Considerată cea mai frumoasă insulă din Europa, Capri a fost deja "adjudecată" de milionarii care vizitează lumea pe croaziere sau care şi-au cumpărat deja reşedinţe aici.
La 20 de minute de Insulă, se află Sorrento, un oraş cu totul fermecător, situat pe versanţi muntoşi, plini de livezi de lămâi, portocali şi măslini. Vizitează apoi peştera subacvatică Grota Albastră, unde se poate ajunge cu barca sau autobuzul (de la Anacapri).



ALEXANDRIA Oraşul istoric întemeiat de Alexandru cel Mare este un alt port splendid în circuitul unei croaziere. Pe insula Pharos din faţa ţărmului Alexandriei a existat celebrul "Far din Alexandri", cea mai înaltă construcţie din antichitate şi una dintre cele 7 minuni ale lumii.
Dacă înnoptezi aici, poţi da o fugă şi la Cairo să vezi Piramidele din Giza şi templul lui Ptah



BARCELONA. Cu porturile sale moderne cu yahturi, plajele aglomerate şi străzile sale cosmopolite, Capitala Cataloniei este un oraş vibrant prin definiţie. Odată ce ai ancorat aici, trebuie să vezi celebrul Aquarium, centrele comerciale imense, precum şi obiectivele arhicunoscute din centrul metropolei.



marți, 15 martie 2011

Austria-1000 ani


Efes(Ephesus)-Turcia













Efes este un oraș antic (azi în ruină) pe coasta de vest a Asiei Mici, la sud de Izmir. A fost întemeiat în secolul XI î.C. de coloniști ionieni (greci), devenind în cursul timpului unul din cele mai dezvoltate centre religioase și comerciale. S-a aflat, rând pe rând, sub diferite ocupații străine. Templul zeiței Artemis din Efes, construit în secolul VI î.C., una din cele 7 minuni ale lumii antice, a fost incendiat în anul 356 î.C. de un cetățean din Efes cu numele de Herostrat, din dorința de a deveni celebru. Orașul a fost ocupat de romani în anul 133 d.C. devenind capitala provinciei romane Asia. A suferit pierderi însemnate la cutremurele de pământ din anii 358 și 365 d.C. În secolul VII d.C. Efesul a decăzut.

În Efes a activat o anumită perioadă apostolul Pavel, probabil și Ioan Evanghelistul. Conform unor legende, în imediata apropiere a orașului ar fi fost îngropată Maria, mama lui Iisus Hristos (în capela Panaghia Kapoulou), iar în interiorul orașului Luca Evanghelistul.

La Efes au avut loc 3 concilii (sinoade) bisericești: în 190 d.C. (conciliu convocat de Policrat pentru a fixa data sărbătoririi Paștelui), în 431 d.C. (sub împăratul Teodosiu al II-lea, la care s-a condamnat nestorianismul si s-a stabilit dogma întrupării lui Iisus Hristos) și în 449 d.C. (la care s-a susținut monofizitismul).

Aria arheologică actuală cuprinde vestigii importante din perioada elenistică și romană (agora, forum, odeon, biblioteca lui Celsus, stadion etc), precum și din epoca bizantină (ruine de biserici).

sâmbătă, 12 martie 2011

Asta-i Romania mea!(3)













Bine sfatuit la vreme de rastriste de catre Daniile din Voronet, Stefan cel Mare si Sfant hotaraste, drept multumire, inaltarea unei manastiri care sa fie loc sfant de rugaciune. Constructia s-a savarsit in trei luni si trei saptamani ale anului 1488. Incat de la inceput a fost binecuvantata de calugari cu aleasa viata duhovniceasca, in vremea Sf. Cuvios Daniil Sihastru fiind o adevarata lavra a isihaismului romanesc.

Viata monahala s-a intrerupt in anul 1785 dupa anexarea Bucovinei la imperiul Habsburgic si s-a reluat la 1 aprilie 1991, de data aceasta cu obste de calugarite sub staretia Stavroforiei Irina Pantescu. Tanara obste se straduieste sa imbine armonios rugaciunea cu munca in gospodarie, in camp, in atelierul de pictura si indrumarea vizitatorilor.

Mănăstirea Suceviţa este o mănăstire din România, situată la 18 km de Rădăuţi (judeţul Suceava). Tradiţia aşează pe valea râului Suceviţa, între dealuri, o biserică din lemn şi o schivnicie de pe la începutul veacului al XVI-lea.

Legenda spune că, mai târziu, pentru răscumpărarea a cine ştie căror păcate, o femeie a adus cu carul ei tras de bivoli, timp de treizeci de ani, piatra necesară actualei construcţii. Documentar, mănăstirea este atestată la 1582, în vremea domnitorului Petru Şchiopul.

Monumentul este în realitate ctitorie comună a familiilor Movileştilor (mari boieri, cărturari şi chiar domnitori ai Moldovei şi Ţării Româneşti, sec. XVI-XVII). Construit în stilul arhitecturii moldoveneşti - îmbinare de elemente de artă bizantină şi gotică, la care se adaugă elemente de arhitectură ale vechilor biserici de lemn din Moldova, edificiul, de mari proporţii, păstrează planul trilobat şi stilul statornicit în epoca lui Ştefan cel Mare, cu pridvorul închis. Notă aparte fac celelalte două mici pridvoare deschise (stâlpi legaţi prin arcuri în acoladă) plasaţi mai târziu pe laturile de sud şi de nord; prin excelenţă "munteneşti", ele constituie un evident ecou al arhitecturii din Ţara Românească. Se menţin firidele absidelor, chenarele gotice din piatră şi ocniţele numai la turlă, inclusiv pe baza ei stelată. Incinta este un patrulater (100x104 m) de ziduri înalte (6 m) şi groase (3 m) prevăzute cu contraforturi, metereze, drum de strajă, patru turnuri de colţ şi unul cu paraclis peste gangul intrării (stema Moldovei); se mai află încăperi ale vechii case domneşti şi beciuri.

Mănăstirea Suceviţa

Arhitectura: Forma initiala mai poate fi vazuta in tabloul votiv: asezata pe un soclu de piatra, cu turla inaltata pe o baza patrata pentru a-i accentua zveltetea, elanul catre inaltime. Exonarthexul i-a fost adaugat in 1547 la initiativa mitropolitului Grigorie Rosca, considerat al doilea ctitor al bisericii.

Asa cum se infatiseaza astazi, Voronetul reprezinta unul dintre primele monumente moldovenesti creatoare de stil propriu, sinteza originala de elemente bizantine (plan treflat cu turla pe naos), gotice (tendinta de elansare a edificiului, arcurile frante la chenarele usilor si ferestrelor, prezenta contraforturilor) si strict autohtone (turla pe patru arcuri si baza stelata, ocnite sub cornisa, arcade oarbe la abside, friza si discuri smaltuite).

'Pictura interioara: Naosul si altarul pastreaza ansamblul iconografic din vremea lui Stefan cel Mare: bine adaptat spatiului, armonios, cu personaje impunatoare, oranduire scenica mai putin obisnuita in Moldova (Patimile lui Iisus, in naos), compozitii neintrecute prin sobrietate, vigoarea gesturilor si formelor (Intrarea in Ierusalim, Rugaciunea de pe Muntele Maslinilor, in conca), elemente ce vadesc apropierea de mediul real, patetic uman (Coborarea de pe cruce, Sfantul Teodor, tabloul votiv). '

Pictura pronaosului, ulterioara, alterneaza ornamente si figuri ce vor sa faca parca legatura cu exteriorul, trecand totusi prin pridvor unde Calendarul bisericii dar mai ales Sfantul Ilie se bucura de o prospetime stangace cu o nota de umor anuntatoare cumva a icoanelor pe sticla transilvanene (sec. XVIII-XIX). Pictura exterioara: se datoreaza aceluiasi Grigore Rosca, eruditul teolog care a urmarit personal realizarea operei calugarilor-zugravi anonimi.

Rezultatul a fost exceptional: Judecata de Apoi ocupa tot peretele de apus intr-o uriasa compozitie pe cinci registre, unica in arta orientului crestin; specialistii o considera prin amploare, stiinta efectului decorativ si stralucirea policromiei, superiora compozitiilor de la Athos si celor de la Camposato (Pisa), demna de a fi alaturata Capelei Sixtine din Roma, mozaicurilor geamiei Khrie (Istambul), imaginilor de la San Marco (Venetia), din Siena, Assisi, Orvieto. Originalitatea artistului consta in curajul sau de a introduce in scena instrumente muzicale moldovenesti (bucium, cobza), peisaj local, stergare, vesminte populare - totul pe un fond albastru ce a nascut in sintagma 'albastru de Voronet' egala verdelui Veronese si rosului Titzian.

Peretele de sud este ocupat de Arborele lui Ieseu si filozofi antici, portrete socotite capodopere. Langa intrare sunt chipurile fauritorilor istoriei manastirii: Sf. Daniil Sihastrul si mitropolitul Grigorie Rosca. Pe abside, conform regulei impamantenite, Cinul aduna zeci de figuri intr-un adevarat alai. Pe cat a mai ramas din peretele nordic nespalat de ploi, Adam ara, Eva toarce lana (Facerea lumii), in vreme ce Zapisul lui Adam si Vamile Vazduhului inseamna de fapt legende folclorice. Jilturile si o parte din strane apartin secolului al XVI-lea. Daruite de Stefan cel Mare si trase cu mestesug, doua clopotnite evoca numele marelui voievod...

Arhitectura îmbină elemente de artă bizantină şi gotică, la care se adaugă elemente de arhitectură ale vechilor biserici din lemn din Moldova. Pictura murală interioară şi exterioară este de o mare valoare artistică, fiind o amplă naraţiune biblică din Vechiul şi Noul Testament.

Biserica Învierii de la Mănăstirea Suceviţa a fost inclusă în siturile care fac parte din Patrimoniul Mondial UNESCO care sunt protejate.

vineri, 11 martie 2011

Asta-i Romania mea!(2)


Este o staţiune situată în Carpaţilor Orientali, în cadrul cărora se situează în Grupa Centrală (Moldotransilvănieni); fiind înconjurată de către Munţii Ceahlău (în Nord) şi de către Munţii Hăşmaşu Mare (în Sud).

Staţiunea şi-a luat numele după lacul de aici Lacul Roşu, un lac de baraj natural, aflat lângă Cheile Bicazului. Lacul aflat la o altitudine de 983 m, într-o mică depresiune montană are o climă plăcută; subalpină. Media anuală a orelor de strălucire solară este cuprinsă între 1700-1900. Temperatura medie anuală este de 8°C. Media cea mai scăzută de temperatură este de -7/-4°C, iar cea mai ridicată de 14-18°C. Temperatura apei vara poate atinge 22°C, primăvara, toamna 6-10°C. Iarna, lacul este acoperit de un strat de gheaţă gros de 60-70 cm. Vânturile sunt moderate.